ni boek omslag voorkant.jpg

Dit unieke fotoboek is nu verkrijgbaar. 15 augustus 2014, tijdens de dodenherdenking in Den Haag, signeerde de auteur Dick Rozing zijn nieuwste boek  "Nederlands-Indië: door de ogen van het verleden". De dagen voorafgaand aan dit heugelijk feit waren al grote artikelen geplaatst in de Volkskrant en het AD. Menig boekhandel en vele Indische organisaties hebben de auteur al gebeld voor een presentatie.

Het boek is vanaf 15 augustus verkrijgbaar in elke boekhandel. Wilt u in het bezit komen van een signeerd exemplaar dan kunt u een bestelling doen via het formulier op deze website, Bestel nu. Geeft u dan in het veld "Evt. opmerking" aan voor wie het boek bestemd is of welke tekst u graag opgenomen zou willen hebben.

 

Over het fotoboek

1Honderd jaar geleden had Henri Wagenaar Reisiger een missie. Hij wilde de pracht en de rijkdom van Nederlands-Indië aan de Nederlanders laten zien. Meer bekendheid van onze kolonie onder jongeren moest hen doen besluiten daar te gaan wonen en werken. Artsen, onderwijzers, technici, handelaren, bestuursambtenaren en vele andere specialisten waren nodig. Nederlands-Indië was zo enorm groot dat de kleine aanwezige groep het niet redde. Het werd tijd iets terug te doen!

Het boek neemt u mee in de wereld van Henri Wagenaar Reisiger, die het plan ontwikkelt Nederlands-Indië te gaan fotograferen. Hij gaat in 1910 op expeditie. Hij huurt een fotograaf van het KNIL in en trekt 6 maanden over Java en Sumatra. Twee vooraanstaande hoogleraren en Indiëgangers, A.W. Nieuwenhuis en J.F. Niermeyer, geven hem een lijst mee van meer dan 20 geografische onderwerpen om te fotograferen. Denk aan landschappen, vulkanen, bevolking, transport, delfstoffen, cultures, handel, enz. De ANWB mocht als eerste zijn leden trakteren op de cassette Indië in Beeld met 100 fotoplaten over Java en Sumatra.

De belangrijkste doelgroep voor Wagenaar Reisiger c.s. was het onderwijs, de hbs’en en gymnasia. Na twee jaar werken was het resultaat: drie portfolio’s met 170 fotoplaten op groot formaat voor alle bijna 200 scholen. Via een schoolplatenfonds werden nog eens 170 kweekscholen, mms’en, mulo’s en normaalscholen

6

 voorzien van de portfolio’s. Vijf deskundigen – Nieuwenhuis, Niermeyer, Daniels, Benjamins en Dekker – schreven 3 docentenhandleidingen bij de fotoplaten.

Het boek toont de gedrevenheid van Wagenaar Reisiger, het laat de passie van de auteurs voor de koloniën zien, maar levert vooral heel veel prachtig 

beeldmateriaal. Beeldarchiefonderzoek toont aan dat de foto’s door meerdere fotografen zijn gemaakt. Honderd jaar geleden werd  de focus door het moederland Nederland meer op de koloniën gelegd. 

Alle platen uit het fotoboek inclusief teksten