Aardrijkskunde is een leuk vak. Het verdient het om populair te zijn bij leerlingen op de basisschool en het voorgezet onderwijs. Om die reden hebben Bettie Rombouts en ik het initiatief genomen voor de eerste Geoweek in 2007.

Expeditie
Wat kun je nu eigenlijk allemaal doen met aardrijkskunde? Hoe ziet het eruit als je een geo-beroep kiest? Om deze vragen draait het tijdens de Geoweek. Op een praktische, inzichtelijke en actieve manier maken kinderen kennis met de beroepsmogelijkheden van aardrijkskunde. We trekken daar een volle week voor uit, zodat kinderen genoeg tijd hebben voor spannende expedities.

Hoe werkt het?
Tijdens de Geoweek gaan jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot 14 jaar op excursie naar een gemeente, universiteit, museum of bedrijf. Ook kan de klas een geoprofesional uitnodigen. Daar zien ze op welke manier die organisaties gebruik maken van geo-informatie. De instellingen en bedrijven kunnen zich via het KNAG opgeven om deelnemer te zijn van de Geoweek. Ze bieden elk een expeditie aan. De scholen, onderwijzers en leerlingen kijken op de website www.geoweek.nl om te zien of er een expeditie bij hen in de buurt is die hen interessant lijkt. Op die manier worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld.

Nieuw fenomeen
Wij, als bedenkers van het concept van de Geoweek kregen bij het opzetten van dit leuke evenement de kans om creatief te pionieren. We hebben diverse instellingen en bedrijven benaderd om ze te enthousiastmeren. Hoewel dit een nieuw fenomeen was, wisten we velen van hen te overtuigen om deel te nemen. Immers: wat is er mooier om aan jonge kinderen te laten zien wat er in je bedrijf gebeurt? Dan investeer je in de toekomst.Tijdens de eerste Geoweek heb ik zelf enkele expedities begeleid. Ik heb een GPS-wandeling gedaan met leerlingen van een basisschool en bezocht met andere groepen TNO, DHV en de gemeente Amersfoort.

Succesvol concept
In de derde week van november 2007 was de eerste Geoweek. Direct al bleek dat scholen hier veel belangstelling voor hadden: vele duizenden leerlingen van basisschool en voortgezet onderwijs hebben bedrijven en instellingen bezocht. Nu, enkele jaren later, bestaat de Geoweek nog steeds. Tegenwoordig wordt de week in het voorjaar gehouden, vanwege de weersomstandigheden tijdens buitenexpedities.